Surdeg
Ingredienser:
- 1 burk (150 g) Bagarens Rågsurdeg
- ½ pkt (25 g) Färsk KronJäst för matbröd
- 5 dl (500 g) Vatten, kallt
- 9 dl (540 g) Vetemjöl special
- 4 dl (240 g) Rågmjöl, grovt
- 3 tsk (20 g) Salt
- 1 msk (20 g) Oliv- eller rapsolja
- Skaka burken (vrid av locket) och rör ihop surdegen med jäst och vatten. Tillsätt alla ingredienser utom saltet.
- Knåda till en elastisk och smidig deg, ca 10 min i maskin eller 15 min för hand. Häll i saltet i slutet av knådningen. Degen får vara lös, men inte kladdig. Forma degen jämn och fin. Låt jäsa till dubbel storlek i bunke täckt med plast i minst 2 timmar.
- Häll upp degen på bordet, arbeta så lite som möjligt med degen. Dela i 2–3 bitar (bröd) eller 4 bitar (baguetter) och rulla varsamt ut i önskvärd längd. Sikta därefter lite mjöl över bröden.
- Lägg bröden på plåt och täck med plast. Låt jäsa ca 1 timme.
- Sätt ugnen på 260°C i lagom tid innan gräddningen och sätt samtidigt in en form med ½ liter vatten i ugnen.
- Gör 2–3 snitt över bröden precis innan plåten sätts in i ugnen, sänk temperaturen till 220°C. Grädda mitt i ugnen tills bröden fått fin färg, ca 25 min. Låt svalna på galler.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar