onsdag 8 februari 2012

Broccolisoppa till kallt väder

 


Ingredienser till Broccolisoppa:




4 port broccolisoppa500-700 gram färsk broccoli, 2-3 huvuden eller ca 500 gram fryst broccoli

1 liten gul lök

1-2 klyftor vitlök

2 msk olivolja

1 l vatten, mjölk eller buljong, ex. 1 st grönsaks- eller kycklingbuljongtärning

1 dl grädde eller kokbar creme fraiche

Salt och vitpeppar

1 morot

1-2 msk maizena majsstärkelse + 3 msk vatten


till garnering:

mozzarella







Så här lagar du Broccolisoppa:


1.Rensa, skär bort fula delar samt skär färsk broccoli i små buketter och stammar.

2.Skiva eller hacka broccolistammen.

3.Skala och hacka lök, morot samt vitlök.

4.Fräs lök, morot och vitlök i olivolja några minuter.

5.Tillsätt broccolistammar först (om du gör på färsk broccoli) och fräs någon minut.

6.Tillsätt broccolibuketter och rör runt.

7.Slå på vatten med buljongtärning, mjölk eller buljong.

8.Koka broccolisoppan i 5 minuter.

9.Mixa gärna broccolisoppan med stavmixer eller mosa broccolin lite med ex. en potatisstöt så blir den krämigare.

10.Smaka av broccolisoppan med salt, vitpeppar, samt en nypa socker.



11.Rör i kokbar creme fraich för en lyxigare variant av broccolisoppa.

12.Tycker du att broccolisoppan är för tunn kan du reda den med lite maizena utrört i kall vatten och koka upp.

13.Servera gärna broccolisoppan med gott bröd till. Ex. ciabatta, baguette eller grovt bröd med färskost och kanske en god lufttorkad skinka.

till garnering med mozzarella och några drop av olivolja




* * *













Inga kommentarer: