söndag 15 januari 2012

fransk brioche

min frukost bröd




                                                             20 små bröd
      
                                                             25g färsk jäst
                                              
                                                                 5 ägg

                                                            7 dl vetemjöl 

                                                              1 tsk salt

                                                            2/3 dl strösocker

                                                             375 g mjukt smör



                                                           rapsolja till jäslådan

                                                             smör till formarna

                                                          ägg och salt till pensling



Steg 1

smula jästen i en bunke, knäck i äggen och rör tills jästen löst sig
blanda de torra ingredienserna och rör ner i bucken
knåda till en elastisk deg med degrock i cirka 15 minuter
dela smöret i fyra bitar och tillsätt i omgångar, knåda degen slät mellan gångerna
olja in en plastlåda lätt, häll över degen och låt jäsa med lock i köksvärme till dubbel storlek i cirka 2 timmar
knåda degen blank igen med händerna
lägg tillbaka degen i plastlådan och låt vila i kylen över natten

Steg 2

lägg degen på ett välmjölat bakbord
pensla briocheformarna med smält smör
rulla ut degen och dela den i 20 bitar
lägg dem i formarna
pensla med uppvispat ägg med lite salt i
låt jäsa under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 timme.
sätt ugnen på 220grader och pensla lätt ägg en gång till
grädda bröden gyllene i mitten av ugnen i 8-10 minuter. låt svalna.





                                      Lycka Till!!!